Jak uprawiać zioła w domu?
Jak wiadomo nie od dziś, zioła doskonale podkreślają smak przyrządzanych potraw, posiadają wiele właściwości prozdrowotnych, przyspieszają metabolizm organizmu i wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego.
Dodatkowo pięknie pachną i idealnie prezentują się w każdej kuchni. Świeże zioła możesz mieć codziennie na wyciągnięcie ręki – wystarczy, że zaczniesz je hodować na kuchennym parapecie, na tarasie lub w domowym ogrodzie. Wszędzie tam, gdzie będą miały zapewnione wszystkie warunki do życia i wzrostu. Podpowiadamy, jak zorganizować taką małą łąkę w Twoim domu!
Zielony parapet
Zioła, jak wszystkie rośliny, potrzebują codziennie odpowiedniej porcji światła słonecznego, dlatego najlepiej umieścić je na kuchennym parapecie lub w pobliżu okna. Jakie odmiany najlepiej wybrać do kuchni? Na przykład uwielbianą przez wszystkich bazylię, która jest doskonała do włoskich dań z pomidorami, rozmaryn do dań mięsnych albo miętę do letnich lemoniad z owocami.
Wybieramy te zioła, które najbardziej lubimy. W naszej uprawie może również pojawić się zielona cebulka oraz inne warzywa hodowane z niezjedzonych resztek np. seler naciowy. Wystarczy, że końcówkę selera wsadzisz do wody i poczekasz kilka dni, aż wypuści nowe liście. Następnie możesz posadzić go w ogrodzie lub w doniczce.
Odpowiednie doniczki
Domowy ogródek możemy zagospodarować w dowolny sposób – zioła sadzimy w doniczkach ceramicznych lub metalowych, możemy je umieścić w jednej większej zbiorczej lub mniejsze doniczki włożyć do estetycznej, drewnianej skrzyni. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zasiać zioła w doniczkach wiszących, które dodatkowo udekorują nasze kuchenne okno. A może wykorzystamy drewnianą drabinkę, na której umieścimy poszczególne zioła w doniczkach i ozdobimy w ten sposób ścianę przy oknie?
Odrobina ciepła
Domowa uprawa ziół nie wymaga zbyt wiele wysiłku, należy jedynie pamiętać o codziennym podlewaniu doniczek wodą i zapewnieniu odpowiedniej ilości światła słonecznego. Świeże liście na bieżąco wykorzystujemy do potraw i cieszymy się aromatem naturalnych ziół, który wypełnia całą kuchnię, taras lub ogród.