Jak hodować zioła w domu?

Jak wiadomo nie od dziś, zioła doskonale podkreślają smak przyrządzanych potraw, posiadają wiele właściwości prozdrowotnych, przyspieszają metabolizm organizmu i wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego.

                                                   

Dodatkowo pięknie pachną i idealnie prezentują się w każdej kuchni. Świeże zioła możesz mieć codziennie na wyciągnięcie ręki – wystarczy, że zaczniesz je hodować na kuchennym parapecie, na tarasie lub w domowym ogrodzie. Wszędzie tam, gdzie będą miały zapewnione wszystkie warunki do życia i wzrostu. Podpowiadamy, jak zorganizować taką małą łąkę w Twoim domu!

                                     

 

Zielony parapet

Zioła, jak wszystkie rośliny, potrzebują codziennie odpowiedniej porcji światła słonecznego, dlatego najlepiej umieścić je na kuchennym parapecie lub w pobliżu okna. Jakie odmiany najlepiej wybrać do kuchni? Na przykład uwielbianą przez wszystkich bazylię, która jest doskonała do włoskich dań z pomidorami, rozmaryn do dań mięsnych albo miętę do letnich lemoniad z owocami.

Wybieramy te zioła, które najbardziej lubimy. W naszej hodowli może również pojawić się zielona cebulka oraz inne warzywa hodowane z niezjedzonych resztek np. seler naciowy. Wystarczy, że końcówkę selera wsadzisz do wody i poczekasz kilka dni, aż wypuści nowe liście. Następnie możesz posadzić go w ogrodzie lub w doniczce.

                                                                                  

 

Odpowiednie doniczki

Domowy ogródek możemy zagospodarować w dowolny sposób – zioła sadzimy w doniczkach ceramicznych lub metalowych, możemy je umieścić w jednej większej zbiorczej lub mniejsze doniczki włożyć do estetycznej, drewnianej skrzyni. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zasiać zioła w doniczkach wiszących, które dodatkowo udekorują nasze kuchenne okno. A może wykorzystamy drewnianą drabinkę, na której umieścimy poszczególne zioła w doniczkach i ozdobimy w ten sposób ścianę przy oknie?

                                              

 

Odrobina ciepła

Domowa hodowla ziół nie wymaga zbyt wiele wysiłku, należy jedynie pamiętać o codziennym podlewaniu doniczek wodą i zapewnieniu odpowiedniej ilości światła słonecznego. Świeże liście na bieżąco wykorzystujemy do potraw i cieszymy się aromatem naturalnych ziół, który wypełnia całą kuchnię, taras lub ogród.

                                               

  

Marzysz o własnej kuchni pachnącej zapachem przygotowanych potraw i aromatycznych ziół? Zapraszamy do zapoznania się z ofertą domów i mieszkań w Lesznowoli!

Wszelkie prawa zastrzeżone
Firma roku 2017

Firma Roku 2017